Kuru yemiş saklarken yapılan 3 büyük hata! ‘Sadece buzdolabında, diğerleri sakıncalı’

1- Devasa kuru yemiş kutularından seçerek almak

Kuru yemiş satın almanın en doğru adresi bir kuru yemişçi ya da aktarlar gibi görünebilir. Ancak uzmanlar bu dükkanlardan ürün satın almanın yanlış olduğunu söylüyor. Bunun iki sebebi var. İlki, büyük kutularda satışa sunulan kuru yemişlerin kutularının değiştirilme sıklığı. Kuru yemişçi ya da aktardaki büyük kuruy emiş kutularını bilirsiniz.

Uzmanlar bu kutuların hijyeninden emin olmanın oldukça zor olduğunu ve sürekli hava aldıklarından dolayı kuru yemişin tazeliğini bozduğunu söylüyor. Öte yandan kimileri bu kutulardan eldiven ve kürek yardımıyla kuru yemiş alırken kimileri de çıplak elle kuru yemiş aldığından ortada büyük bir hijyen sorunu olduğunu söylüyor. Uzmanların konuyla ilgili en büyük uyarısı vakumlanmış hava almayan ve el ile temas edilmesi mümkün olmayan kuru yemişleri satın almak.

2- Kuru yemişleri kilerde tutmak

Kuru yemişlerin saklanmasıyla ilgili yapılan en büyük hata ise onları kiler ya da mutfak dolabı, çekmecesi gibi yerlerde saklamak. Yaygın bilinenin aksine kuru yemişleri buzdolabının haricinde bir yerde muhafaza etmek tamamen yanlış. Kuru yemişler yüksek miktarda doymamış yağ içerir ve dışarı bırakılan kuru yemişler ise kokuşmaya oldukça yatkın hale gelir.

Bu noktada uzmanların en büyük uyarısı kuru yemişleri buzdolabında saklamak gerektiği. Dahası paketi hiç açılmamış bir kuru yemişi iki seneye kadar buzdolabında tazeliğini koruyarak muhafaza edebileceğiniz yönünde. Uzmanlara göre, kuru yemiş poşeti açılsa bile kabuksuz kuru yemişlerin 1 yıl, kabuklu kuru yemişlerin ise yaklaşık 1,5 buçuk yıl dayanması gerekir.

Unutulmaması gereken nokta ise şu: Eğer bir miktar kuru yemiş aldıysanız ve bunu hızlıca tüketeceğinize inanıyorsanız ağzı hava almayan bir kabın içinde ve serin bir yerde muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Bunun için buzdolabını kullanmanıza gerek yok.

3- Son kullanma tarihine dikkat etmek

Bir besini tüketmeden ve almadan önce son kullanma tarihine bakmak ve bu kurala göre tüketmek oldukça önemlidir. Yine yaygın olarak yapılan bir hata kuru yemişlerin belli bir tarihten sonra tadı ya da görüntüsü bozulmamasına rağmen çöpe atılması yönünde. Ancak gerçek bu değil, eğer bir kuru yemiş iyi muhafaza ediliyorsa, görüntüsünde ve dahası tadında bir bozulma meydana gelmemişse aylarca o ürünü tüketmenizde bir sakınca yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x