Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan Füruzan açıklaması: ‘Anlatımı okuru sıcaklıkla kucaklıyordu’

İlk kitabı ‘Parasız Yatılı’dan bugüne Türkçe edebiyatın önemli isimleri arasında sayılan Füruzan hayatını kaybetti. Füruzan’ın vefat haberinin ardından Türkiye Yazarlar Sendikası, bir açıklama metni yayınladı.

Yayınlanan metinde yer alan ifadeler şöyle:

“Füruzan yaşayan en önemli öykücülerimizdendi. 29 Ekim 193? İstanbul doğumluydu. Ansiklopedilerde, Wikipedia, v.b. platformlarda yazılan doğum tarihinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Füruzan’ın şiir, öykü, roman, gezi, röportaj, oyun, çocuk kitapları vardı. İlk kitabı ‘Parasız Yatılı’ ile 1972 ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan Füruzan, 12 Mart dönemini anlattığı ’47’liler’ ile de, 1975 ‘Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazanmıştı.

‘Berlin’in Nar Çiçeği’, Füruzan’ın diğer romanıydı. Öykü, roman, şiir, gezi ve röportaj dalında eserler veren yazarın öykü kitapları: ‘Kuşatma’, ‘Benim Sinemalarım’, ‘Gecenin Öteki Yüzü’, ‘Gül Mevsimidir’, ‘Sevda Dolu Bir Yaz’ adlarıyla yayınlanmıştı. Pek çok öyküsü sinemaya uyarlanan Füruzan, ‘Benim Sinemalarım’ öyküsünü Gülsün Karamustafa ile birlikte sinemaya uyarlayıp yönetmiş, film en iyi film ödülleri kazanmıştı. Uzun bir aradan sonra, 2023 yılında yayınlanan ‘Akim Sevgilim’ başlıklı öykü kitabındaki öyküler, Füruzan’ın ustalığının somut örneğini oluşturuyordu.

Füruzan, kitaplarında kadınları, çocukları, göçmen işçileri, yoksulları, çöken burjuva ailelerini anlatan bir yazardı. Öykülerinde toplumun ezilen kesimlerinin yaşamını, duyarlı ve insan sever bir bakışla aktaran Füruzan, umutlu ve iyimser bir tutum sergiliyordu. Öykülerinin dili duygusal, hüzünlü ve sevgi doluydu. Anlatımı akıcı ve yalındı.

Füruzan, küçük insanların dünyasındaki gerilimleri ve çatışmaları ustaca yansıtan bir anlatıcıydı. Anlatımı okuru sıcaklıkla kucaklıyordu.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak Füruzan’ın yakınlarına, dost ve arkadaşlarına, okurlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Füruzan’a edebiyatımıza katkıları için sonsuz teşekkür ediyor, saygıyla uğurluyoruz.”

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir